Thursday 4 October 2007

Beytüssebabin kummat tapahtumat

Bianet raportoi, että Turkin parlamentin ihmisoikeusryhmä alkaa selvittää Beytüssebabin joukkomurhaa. Siitähän on olemassa kaksi vastakkaista näkemystä:

1) Sirnakin valin mukaan iskun tekijä on PKK

2) PKK on kiistänyt tehneensä iskun ja pitää syyllisenä JITEMiä. Mîzkin on kääntänyt englanniksi HPG:n (Kurdistanin puolustusvoimat, PKK:n aseellinen siipi) tiedotteen asiasta, se löytyy tästä.

Lisätutkimukset ovat tarpeen, ja Turkki-maaraporttia viimeistelevä Euroopan Unionikin voisi olla nyt aktiivinen, päinvastoin kuin Semdinlin pommi-iskun aikaan!

Beytüssebabin joukkomurha on herättänyt Turkissa keskustelun yli kymmenen vuotta sitten helmikuussa 1996 tapahtuneesta Güclükonakin joukkomurhasta. Siinä on paljon samoja piirteitä kuin Beytüssebabin iskussa. Senkin selvittämistä vaaditaan nyt. Amnestyn raportti Güclükonakista löytyy tästä. Näistä iskuista löytyy turkiksi tietoa tästä.

On aikamoinen yhteensattuma, että Beytüssebabin joukkomurha sattui vain pari päivää sen jälkeen, kun Turkissa on herättänyt kohua eläkkeelle jääneen kenraali Erdal Sarizeybekin kirja, jossa hän kertoo armeijan sotilaiden pukeutuvan joskus kurdisisseiksi. Kenraalin kirjasta "I Have Seen Betrayal" kertoo englanniksi Bianet.

Beytüssebabissa on tapahtunut viime aikoina muitakin kummia asioita. Viime heinäkuun alussa kaupungin pormestari Faik Dursun huomasi eräänä aamuna epäilyttävän paketin kävellessään töihin kaupungintalolle. Hän soitti syyttäjälle, joka kutsui santarmit paikalle. He ampuivat pakettia läheisen talon katolta ja se räjähti. Faik Dursun pitää pommia itseensä kohdistuneena murhayrityksenä. Kirjoitin asiasta Gulanin kolumnissani 9. heinäkuuta 2007, kirjoitus on englanniksi Sahmaran-blogissani.

Pormestari Dursunin murhayrityksestä kertoo turkiksi Gündem ja englanniksi Mîzkin.

Sirnakin provinssi on nyt poikkeustila-aluetta, josta Turkin viranomaiset yrittävät rajoittaa tiedon saantia.

No comments: